Takich książek jak ta, nie wydaje się często…

Marcin Gienieczko autor „Kierunek Północ” to podróżnik z wyboru 🙂 Urodzony na Mazurach zaczyna bardzo ambitnie ! Książka zdecydowanie przypadła mi do gustu bo od książki podróżniczej oczekuję osobistych wrażeń autora a tego w niej było co nie miara. Przyznam szczerze, że na samym początku czułam się do niej nieco zrażona a wynikało to z jednego błahego powodu. Każda strona ma niebieskie obramowanie i na początku mi to przeszkadzało ! Głupie wiem, lecz to była tylko kwestia przyzwyczajenia, później czytanie poszło jak z płatka 😉 Wszystko co ma związek z północą musi mi się w końcu podobać ! 😀

„Kierunek północ” przekazuje nam wiele niezbędnych informacji ( oczywiście dla tych którzy planują taką podróż 😉 )  o, mówiąc w dużym skrócie, Dalekiej Północy. Pokazuje również i to jest najwartościowsze jak „żyć silnie i intensywnie” 😉

Anna To


Już sam tytuł przyciągnął moją uwagę 🙂 Bo wiadomo… północ to kierunek idealny 🙂 Szacunek dla autora, za pasję i odwagę w realizacji marzeń, za niezłomność i pomysł na podróżowanie. Książka o tak trudnym szlaku, w tak trudnych warunkach to zawsze ciekawe doświadczenie czytelnicze. Autor chętnie dzieli się w niej życiowymi przemyśleniami, przygodami, trudami i porażkami i to w ciekawy choć nie porywający sposób. Plusem jest dołączona płyta, ładne zdjęcia, ciekawe opisy, od których robi się nam zimno albo wręcz mroźno.

Marcin Gałuszko chcąc poćwiczyć biwak w zimowych warunkach postanawia pojechać na tzw. trening zimowy do mojej ukochanej Laponii. Tam poznaje traperskie życie Lapończyków zajmujących się wypasem reniferów. Tam też pierwszy raz smakuje mięsa renifera. Ja wiec dziś chciałabym zaproponować Wam coś egzotycznego, coś co smakuje jak nasza dziczyzna, no może trochę jak wołowina …a jest jednocześnie smakiem północy …gulasz z renifera

Mięso renifera jest bardzo smaczne i delikatne. Moje zostało zakupione na północy Norwegii. W krajach skandynawskich jest dość popularne i można je kupić w każdym supermarkecie. Zapraszam do wypróbowania przepisu …..jeśli tylko będziecie mieli mięso renifera 🙂

  

Przepis na gulasz z renifera

  • 400 g mięsa z renifera pokrojonego w bardzo cienkie kawałki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 rozgniecione ziarna jałowca
  • 3 plasterki koziego sera
  • sól
  • pieprz
  • kasza gryczana
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Zrumienioną cebulę przekładamy do dużego rondla. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do rondla z cebulą. Całość zalewamy wodą,  doprowadzamy do wrzenia i gotujemy potem jeszcze przez jakieś 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mlekiem, serem i ziarna jałowca oraz liść laurowy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
  
Smacznego
Anna Tamto

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *