Karob  Karob

Co Wy na to gdybym Wam powiedziała, że czekolada wcale nie jest taka zła… a spożywanie jej niesie za sobą wiele korzyści ?

Okej może trochę przesadziłam – czekolada sama w sobie zawiera kakao, które ma bardzo wiele zalet, miedzy innymi zawiera kofeinę. Jednocześnie w jej składzie jest również teobromina,  która w połączeniu z kofeiną pogarsza prace nerek. Możemy jednak pozbyć się tego problemu zastępując kakao czymś innym. Tu na kuchenną scenę wkracza karob. Rzadziej nazywany mączką chleba świętojańskiego. Tak ! Zdrowy zamiennik czekolady istnieje !

Jeżeli ktoś jest na diecie z pewnością zainteresuję go fakt, że karob jest o wiele mniej kaloryczny ! Co więcej bardzo łatwo go dostać ponieważ wiele supermarketów poszerzyło ofertę o ten specyfik więc nie trzeba jechać do żadnego „eko sklepu”  😊

Można go wykorzystywać do robienia przeróżnego rodzaju szejków ! Ja pije go niemal codziennie i zdecydowanie polecam. Karob dodaje odrobinę słodyczy i w przeciwieństwie do kakao nie barwi zbyt mocno na brązowo ani nie czuć goryczy kakaowej.

Karob  Karob

Co można z nim zrobić ? 

Szejki są oklepane i zbyt oczywiste – bo w końcu nie ma nic skomplikowanego we wrzuceniu wszystkiego do blendera i uruchomieniem go… co powiecie na zdrową nutelle z karobem ? 😉

Składniki:

  • – 1 banan
  • – awokado
  • – 3-4 łyżeczki karobu
  • -2 łyżki miodu

Wszystko miksujemy i mamy zdrową nutelle ! W smaku jest wręcz idealna bo nie jest tak słodka jak zwykłą nutella , można ją jeść dosłownie łyżkami. Może służyć jako dodatek  do owoców lub kanapek.

Karob  Karob

Jakie są inne zalety tego magicznego proszku ?

  1. Poprawia trawienie
  2. Stosowany jest jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (czytaj refluks – co dla mnie również jest ważne 😀 )
  3. Polecany jest również dla osób z astmą
  4. Może być stosowany w leczeniu biegunki ( poprzez właściwości zagęszczające)
  5. Oprócz astmy stosuje się go również u palaczy
  

Karob dostaniemy również w formie melasy. Po dodaniu np. do herbaty stanowi zamiennik dla cukru. Zawiera ogromną ilość witamin, najwięcej : witamin A i E.

Anna To

 

Zobacz również :

Superfood series 3: Awokado-Tłusty maślany owoc

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *