Kanada. Ulubiony kraj świata

Książka zaczyna się rozdziałem o Justinie Trudeau, obecnym premierze Kanady-liderze Liberalnej Partii Kanady. I bardzo dobrze, że autorka właśnie tak zaczyna reportaż o najfajniejszym kraju świata, bowiem wybranie Justina Trudeau na premiera świadczyło o dużej dojrzałości obywateli tego kraju. Młody, inteligentny, skazany na politykę ( w 1972 r, gdy Justin miał zaledwie rok, Richard Nixon  będący z wizytą w Ottawie przepowiedział , że to właśnie on będzie przyszłym  premierem Kanady 🙂 ), od podszewki znający życie u szczytu władzy, podróżujący i towarzyszący swojemu ojcu ( też premierowi Kanady) dobrze wiedział jak przekonać wyborców do zagłosowania na siebie. Odniósł sukces wyborczy. Co Kanadyjczycy zobaczyli w Justinie ? Jaka jest tajemnica jego sukcesu  ?

Kanada-książka

Autentyczność ! W polityce to rzadkość a jemu się udaje. Jest mistrzem PR i mistrzem kreowania swojego wizerunku. Do czego zmierzam … Otóż z książki wyłania się dokładnie podobny obraz Kanady 🙂 Autentycznej, pięknej, dostępnej i wyrozumiałej. Z pewnymi wadami i uciążliwościami … ale któż ich nie ma 😉

Jeśli miałabym wybrać w tej chwili kraj emigracji … to po przeczytaniu tej książki, w ciemno wybrałbym Kanadę.

“Zgoda i poszanowanie innych” – to moje hasło ! Ale to również hasło, które definiuje Kanadę. Jeśli Ty też zgadzasz się z tym, to jest to również kraj dla Ciebie ! To przeciwieństwo dzisiejszej  Polski. Niestety.

Kanada jest krajem multikulturowym, w rządzie, który stworzył Justin Trudeau ministrem obrony narodowej jest  Hindus, który na co dzień nosi turban i  ma specjalnie zaprojektowany dla siebie  hełm, jest i Syryjczyk, są ministrowie  wywodzący się z mniejszości narodowych. Są kobiety, gdyż Trudeau uważa się za feministę i na każdym kroku to podkreśla.

“Nie ma w Kandzie żadnej bazowej tożsamości-powiedział w wywiadzie dla ” New York Timesa” Justin Trudeau -są wspólne wartości: otwartość, szacunek, współczucie, gotowość do ciężkiej pracy i wspierania się nawzajem, dążenie do równości i sprawiedliwości… Nie zamykajmy serc na ludzi w potrzebie ani umysłów na wiedzę, że zawsze można zrobić coś lepiej. W końcu jesteśmy Kanadyjczykami” 

Kanada-raj na ziemi ! ? No właśnie niekoniecznie, bo jak każdy kraj i ten boryka się z wieloma problemami. Gdyż, moi drodzy raj nie istnieje ! Dlatego można dążyć do doskonałości ale problemów i kłopotów nigdy nie wyeliminujemy. To co mi się najbardziej podobało w tej pozycji to obiektywizm. Autorka podróżując po Kanadzie stawiała sobie pewne tezy i starała się dowieść ich prawdziwości. Dlatego też z tej książki dowiadujemy się wielu cennych informacji o Kanadzie. I żeby nie było wątpliwości, są też mroczne strony tego kraju : kopalnie piasku butimicznego i budzące grozę i wstyd Kanadyjczyków relacje z Pierwszymi Narodami.

Kanada -recenzja

Czytając te pozycję zauważyłam też podobieństwa Kanady do krajów skandynawskich choć ze zdziwieniem muszę przyznać, że Kanada wydaje mi się przyjaźniejsza i bez dwóch zdań zasługuje na miano “ulubionego kraju świata”. Oba te regiony to podobne “grzechy” ( dawna polityka wobec rdzennej ludności ) i podobne “wnioski” ( poszanowanie “inności” wpisane w konstytucje ).

 

Ta książka to kawał dobrze wykonanej, reporterskiej roboty. Żałuje tylko jednego, że nie czytałam jej w Kanadzie 🙂 🙂 jedząc narodową potrawę Kanadyjczyków : frytki z sosem Poutine . Niby nic skomplikowanego a “niebo w gębie”. Kanadyjczycy uwielbiają  duże pudełka wypełnione dobrze wysmażonymi frytkami, zalanymi sosem pieczeniowym z dodatkiem kawałków sera. Ser występuje pod nazwą “Québec Cheese Curds” czyli coś, czego a nie da się dostać w Polsce. Ale ja zgłębiłam temat i dużo czytałam na temat zamienników tego sera, znalazły się wśród nich: cheddar, gouda lub mozzarella.  Zdecydowałam się na mozzarellę, gdyż zdecydowana większość ludzi, którzy w oryginale jedli te potrawę polecała właśnie ten delikatny ser. Nie żałuję, było pysznie 🙂

Frytki z sosem poutine

Przepis na poutine:

  • Składniki :
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 litry oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu (najlepiej wołowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • 2 puszki jasnego piwa ( ok 1 litr, zostawiamy 100 ml do sosu)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 kulka mozzarelli

 

ziemniaki w piwie  frytki frytki sos poutine  chrupiące frytki Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy je w grube słupki i wkładamy do dużej miski. Zalewamy ziemniaki piwem, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania poutine. W garnku roztapiamy  masło, mieszając cały czas. Dodajemy mąkę, łączymy ją dokładnie z masłem i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Wrzucamy posiekaną szalotkę wraz z czosnkiem. Smażenie przez kilka minut, aż oba dodatki  zmiękną. Po tym czasie dodajemy bulion wołowy, ketchup, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, piwo, sól i pieprz. Doprowadzamy poutine do wrzenia i gotujemy sos na dużym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos będzie gotowy, rozgrzewamy porządnie olej w dużym garnku lub frytkownicy. Postepujemy podobnie jak przy smażeniu belgijskich frytek czyli : rozgrzewamy olej w frytkownicy do temperatury 160ºC.  Wrzucamy porcję ziemniaków, smażymy do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. ( ok 4 minut) Wyjmujemy na papierowe ręczniki i odsączamy z tłuszczu. Zwiększamy temperaturę frytkownicy do 190ºC, ponownie wkładamy odsączone z tłuszczu frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Drugie smażenie zapewni frytkom cudownie chrupiącą teksturę. Po usmażeniu możemy je odsączyć na sitku i równomiernie posolić, a sos poutine podgrzewamy w razie potrzeby, ponieważ powinien być gorący, żeby stopić mozzarellę.

Na wierzchu frytek kładziemy  pokrojone kawałki mozzarelli, a całość polewamy  gorącym poutine.

Frytki z sosem poutine  Frytki z sosem poutine

Smacznego

Anna Tamto

Kanada

Zobaczcie również :

Kanada Wschodnia warta zachodu / Przepis na Pancakes

Mapy/ Przepis na belgijskie frytki/ Vlaamse friet /Belgische frieten/Belgian chips

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *