Hiszpania. Fiesta dobra na wszystko

 

Słońca, plaża, taniec, piłka nożna i …przepyszne jedzenie ! Tak kojarzy się większości z nas Hiszpania.

I słusznie ponieważ wszystko to prawda 🙂 Hiszpania to największe państwo na półwyspie Ibersyjskim, które co roku odwiedza miliony turystów.

W Polsce również zaczyna się okres urlopów, wyjazdów i rozlicznych podróży, zatem dzisiejsza lektura to jedna z tych książek, po przeczytaniu których nie będziecie mieć wątpliwości, który kraj wybrać na wakacyjne podróże 🙂 Hiszpanię oczywiście !

Hiszpania-książka

Autor-Maciej Bernatowicz to Polak mieszkający długi czas w Hiszpanii, w tym ponad dziewięć lat  w Madrycie. Hiszpanię zna od podszewki, napisał więc ni to przewodnik, ni to książkę podróżniczą. Jednak jedno jest pewne- od pierwszej do ostatniej strony autor jest wiarygodny, w tym o czym pisze. Od pierwszej do ostatniej strony nie można się nudzić, ziewać i odkładać tej książki by do niej powrócić. Trzeba ją przeczytać na raz i wykorzystać wszystko co jest tam napisane 🙂

Ta książka to nie tylko kompendium wiedzy na temat Hiszpanii … jej wartość to opowieści o tzw. zwykłych Hiszpanach – ich smutkach, radościach, podejściu do życia i rozrywkach. O znaczeniu flamenco i corridy, o kuchni i języku.

Książka Macieja Bernatowicza niewątpliwie poszerza horyzonty, sprawia, że czytelnik z zadowoleniem przekręca stronę po stronie, by wiedzieć jeszcze więcej i więcej, i więcej. No chyba, że jesteście zwolennikami przewodników w pigułce – to niestety ta książka Was rozczaruje.

Ja byłam tylko raz w Hiszpanii, zaniedbałam ten region czego bardzo żałuję. Po przeczytaniu “Hiszpania. Fiesta dobra na wszystko” chce tam po prostu wrócić i cieszyć się słońcem i pysznym jedzeniem, tak jak to robią Hiszpanie.

Jakie danie jest kwintesencją Hiszpanii – taką, trochę Hiszpanią w pigułce ? Otóż, moi drodzy nic nie jest w stanie zastąpić prawdziwej, niepowtarzalnej hiszpańskiej paelli z dziesiątkami lokalnych odmian, przyrządzanej na bazie od królika i ślimaków po mule i krewetki. Taka paella to w wielu miejscach Hiszpanii przedmiot dumy. Dziś zatem  Paella marinera 

Czyli paellę z owocami morza.

Paella to danie jednogarnkowe, którym należy się dzielić w umiejętny sposób 🙂 W umiejętny sposób się również je podaje. Przestrzegają tego w szczególności mieszkańcy Walencji. Bardzo ważny jest rozmiar patelni zwanej “paellera”, w której podana będzie potrawa. Jeśli delektować się nią mają cztery lub pięć osób jej średnica powinna wynosić około 40 cm. Jeżeli ma ją spożywać sześć do ośmiu osób winna mierzyć około 50 cm. Kiedy jest już gotowa, stawia się patelnię na środku stołu. Wszyscy uczestnicy biesiady mogą jeść z jednej patelni.

Paella marinera (paella z owocami morza)

Przepis na paellę z owocami morza/ Paella marinera

Składniki dla 5 osób: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor, obrany i starty na tarce lub rozgnieciony widelcem
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 nitek szafranu
  • 150 g kalmarów pociętych na paski (lub gotowe opakowanie owoców morza)
  • 150 g krewetek
  • 500 g małży (wyszorowanych i pozbawionych bisiorów i narośli)
  • 400 g ryżu o okrągłych ziarnach (tradycyjne noszące nazwy bomba, bahia lub calasparra, ewentualnie może być ryż do risotto)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 850 ml wywaru rybnego lub warzywnego
  • Sól do smaku
  • Cytryna pokrojona w ćwiartki do podania
  • ewentualnie przyprawa od Paella ( wtedy nie dodajemy szafranu)
Przepis na paellę z owocami morza

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej owoce morza i krewetki, po czym zdejmujemy je z patelni i zostawiamy na potem do ozdoby. Gotujemy małże. Też  odstawiamy je na bok.
  2. Podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę i roztarty czosnek, a następnie dodajemy startego pomidora oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i zielony groszek.
  3. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować dodajemy ryż oraz szafran (lub gotową przyprawę) i całość jeszcze przesmażamy, po czym dolewamy wywar rybny oraz białe wino, aby przykryły cały ryż.
  4. Gotujemy paelle na średnim ogniu bez przykrycia i od momentu wlania wywaru unikamy pokusy mieszania.
  5. Po tym czasie dodajemy usmażone wcześniej owoce morza , delikatnie możemy przemieszać paelle, wtykamy w ryż małże wcześniej ugotowane, oraz układamy krewetki.
  6. Patelnię przykrywamy folią aluminiową, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kolejne 7 minut.
  7. Odstawiamy paelle z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty.

Paella de marisco podajemy ozdobioną cząstkami cytryny.

Przepis na paellę z owocami morza Paella z owocami morza  Hiszpania. Fiesta dobra na wszystko Hiszpania. Fiesta dobra na wszystko

Czyż ta potrawa nie jest “słońcem”, popatrzcie tylko i spróbujcie się nie oblizać 🙂 😉

SMACZNEGO/ ¡buen provecho 

Anna Tamto 

Zobaczcie również :

Oczy czarne, oczy niebieskie. Z drogi do Santiago de Compostela/ Przepis na cafe con leche i merengues de almendra

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *