Góry we mnie. Wspinaczka na krawędziGóry we mnie

Dziś książka dla miłośników gór, wielbicieli wspinaczki, a także  ludzi, którzy cenią u innych wytrwałość, dążenie do celu i pasje, pasje i jeszcze raz pasję.

Ta książka to życie na krawędzi…ta książka to szczerze mówiąc wszystko to co mnie przeraża … ponieważ boję się ryzyka jakie przynosi wspinanie się bez asekuracji.

Ta adrenalina, to ryzyko, ta precyzja ruchów, to dla mnie jest ta cześć gór, której nigdy nie posmakowałam. Tym chętniej przeczytałam

Góry we mnie. Wspinaczka na krawędzi

autorstwa Alexandra Hubera

Alexander Huber to jeden z najwybitniejszych światowych wspinaczy, autor wielu wartościowych przejść, w tym niesamowitych solówek.

Autor dzisiejszej książki to Bawarczyk z krwi i kości, który wraz ze swoim bratem Thomasem tworzą zgrany wspinaczkowy zespół. Ich osiągnięcia w dziedzinie wspinaczki górskiej są nie do przecenienia…

Ta książka to przede wszystkim świadectwo jak dochodzi się do takich spektakularnych sukcesów jakimi może pochwalić się autor.

Co moim zdaniem składa się na te sukcesy ?

Góry we mnie

Przede  wszystkim wsparcie rodziny, wytrwałość i pasja. Czysta miłość do gór.

Nie bez znaczenia jest tu miejsce wychowywania się Alexsandra- Alpy Bawarskie są bowiem pierwszymi górami, które swoim dzieciom  Alexandrowi, Thomasowi i Karinie pokazuje ojciec. To właśnie rodzice, rolnicy z Bawarii zaszczepiają w dzieciach miłość do wspinaczki, szacunek do gór.

Pierwszym nauczycielem, przewodnikiem i autorytetem dla młodych Huberów jest ojciec, który od najmłodszych lat zabiera swoje dzieci w góry na naprawdę niełatwe wspinaczki.

Urzekło mnie to jak Alexander pisze o rodzinie, z jakim szacunkiem odnosi się w książce do matki, siostry, jak wdzięczny jest ojcu za wyrozumiałość a bratu za pomoc i braterską, sportową i bądźmy szczerzy niełatwą rywalizację.

Góry we mnie. Wspinaczka na krawędzi

Książka prócz bardzo ciekawych wątków autobiograficznych zawiera również opisy przejść więc dla znawców i pasjonatów wspinaczki to bezcenna pozycja.

Ja jednak skupiłam się na aspekcie psychologicznym zawartym w tej książce. Droga do sukcesu bowiem to także pasmo porażek, które trzeba zaakceptować, przeanalizować i pójść dalej.

Alexander Huber tak szczerze o tym opowiada, że czytając, po ludzku się go podziwia. Fajni goście z tych Huberów 🙂

Dzięki tej książce obejrzałam również film, o którym pisze autor- “Am limit”.

Co ci bracia tam wyprawiają 🙂 😉 ? Dreszcz grozy i podziw.

Nie śmiem oceniać czy narażanie życia dla pasji jest słuszne. Wiem jedno, życie bez pasji nie ma takiego blasku jak byśmy oczekiwali 🙂

Jak konkurencja przyczyniła się do tego, że obaj bracia są tak dobrymi wspinaczami ?

…niesamowicie mobilizowaliśmy się nawzajem. Życzyliśmy sobie sukcesu, ale zaraz jeden chciał być lepszy od drugiego.

Ta konkurencja między nami ostatecznie okazała się dla nas korzystna, bo dzięki niej staliśmy się tak dobrzy, że mogliśmy naszą pasję zamienić w zawód”

– mówi w wywiadzie zamieszczonym w książce Thomas Huber.

Jest też w tej książce,  jak dla mnie wyjątkowy i bardzo szczery wywiad z matką braci Huberów, bo co czuje matka wiedząc jak narażają się jej synowie … dla sportu ?

Polecam przeczytać też jaką receptę daje pani Huber na wychowanie tak wytrwałych dzieci 🙂

I właściwie to pani Huber zainspirowała mnie do przedstawienia Wam bawarskiej potrawy, bowiem w filmie “Am limit” jest fragment jak rozmawia z synami i robi sznycle po bawarsku. Dziś więc to właśnie sznycle będą królować na moim stole.

sznycle po bawarsku

Przepis na sznycle po bawarsku:

5 plastrów schabu
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
Do panierowania:
mąka pszenna
1 jajko
bułka tarta
masło do smażenia

   

Schab należy rozbić tłuczkiem do mięsa, a chrzan dokładnie wymieszać z musztardą.
Każdy kawałek mięsa delikatnie natrzeć przyprawami, posmarować mieszanką chrzanowo-musztardową i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.
Smacznego

Film “Am limit”

zobaczcie również :

Kurtyka. Sztuka wolności / Przepis na afgański pilaw -kabuli

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *