Gorsze światy -Książka

W czasie naszej podróży po Bałkanach widziałyśmy wioski, miasteczka i miasta Macedonii, Serbii i Bułgarii… i czytając tę książkę wspomnienia wróciły… z dużą siłą 🙂 Zatęskniłam za “gorszymi światami”, za tą częścią Europy, która już taka nowoczesna nie jest, która jest swojska, “prymitywna”, sielska …Po prostu “gorsza” od reszty nowoczesnego świata.

Ale czy to aby na pewno prawda ? Czy “gorsza”?

Otóż Wojciech Śmieja udowadnia, że tytułowe “migawki z Europy Środkowo-Wschodniej” to ciekawie opisane miejsca w Macedonii, Rumunii, Serbii, Mołdawii, Ukrainy i częściowo Polski. Czyli te ” światy” są blisko nas .. tzw “rzut beretem” i jesteśmy w całkiem innym świecie.

Gorsze światy- książka

Słowo ” migawki” w tytule książki mają ogromne znaczenie, bowiem składa się ona z rozdziałów zwieńczonych zdjęciami a każdy rozdział jest o innym obszarze, wiosce czy miejscowości. Wszystkie te opisy dają obraz ciekawej części Europy- bliskiej a zupełnie zaniedbanej podróżniczo.

Książka ma świetną okładkę, która jest tak optymistyczna, że trudno nie sięgnąć po nią, nie zajrzeć i co tu dużo pisać nie zachwycić się prostymi historiami o ciekawych ludziach i miejscach. Te opowieści to takie lokalne mikro wyprawy, niby nic szczególnego a relaksuje i odpręża.

Żałuję, że nie przeczytałam tej pozycji przed podróżą na Bałkany. Zasłynęłabym znajomością faktów i miejsc o jakich większość nie ma pojęcia. Ale cóż… nic straconego … przecież urlopu mam dużo 😉 ….mogę znów pojechać na podbój Europy Środkowo-Wschodniej.

Jest jeszcze jedna bezdyskusyjna wartość tej książki : moja dzisiejsza inspiracja kulinarna : MAMAŁYGA, która w zasadzie przewija się przez całą książkę. To narodowa potrawa Rumuni ale jest popularna w całej  wschodniej Europie. Dawniej mamałyga była potrawą ludzi biednych, dziś króluje na stołach. Odmianą mamałygi jest polenta popularna we Włoszech. Przepis znajdziecie tu :  http://annatoannatamto.pl/zew-lodu-przepis-na-paste-z-bazyliowym-pesto-i-miesem-oraz-polente/

Zapraszam,  spróbujecie i zachwycicie się mamałygą tak jak ja 🙂

Przepis na mamałygę :

Składniki:

* 200 ml wiejskiej śmietany
* 250 g kaszy kukurydzianej (mamałygi)
* 200 g bryndzy
* 100 g wędzonej słoniny
* sól

Do gotującej się śmietany wsypać mamałygę. Gotować ciągle mieszając, w trakcie gotowanie posolić. Gdy kasza jest już miękka dosypać część bryndzy. Ściągnąć z ognia i odstawić na chwilę. Podawać ze skwarkami ze słoniny i resztą bryndzy.

To jest po prostu pyszne !

Mamałyga Gorsze światy. Migawki z Europy Środkowo-Wschodniej

Anna Tamto 

Zobaczcie również :

Białoruś, miłość i marazm / Przepis na chłodnik z jajkiem i ziemniakami

Barszcz Ukraiński/ Przepis na barszcz po ukraińsku

Bałkany wyobrażone/ Przepis na burek z serem

 

 

 

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *