Fashionistki zrzucają czadory. Moje odkrywanie Iranu

Fashionistki zrzucają czadory. Moje odkrywanie Iran

Fashionistki zrzucają czadory. Moje odkrywanie Iran

W kontekście ostatnich politycznych decyzji i wydarzeń chciałabym polecić Wam dziś książkę o Iranie 🙂

Tak właśnie … o Iranie, o którym ostatnio tak dużo w mediach, a który dla przeciętnego Polaka jest krajem mało znanym. A jeśli już coś o nim wiemy, to wiedza ta jest zdawkowa, często oparta na błędnych przekonaniach.

W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak siegnąć po pozycję Aleksandry Chrobak

“Fashionistki zrzucają czadory. Moje odkrywanie Iranu”.

Dlaczego ? A dlatego, że książka burzy steretypy, jest pełna ciekawostek i humoru.

Autorka znanych już “Beduinek na instagramie” , o których możecie przeczytać tu http://annatoannatamto.pl/beduinki-na-instagramie-moje-zycie-w-emiratach-przepis-na-shoarome/

zabiera nas tym razem do kraju, który dla kobiet wydaje się piekłam, dla mężczyzn rajem czyli do wspomnianego wcześniej Iranu.

Książka jest bardzo ciekawa. Z gatunku, dla każdego : młodego, starszego, damskiego i męskiego czytelnika.

Autorka zagląda do Irańskich domów, nawiązuje relacje w irańskich rodzinach. Dzięki jej otwartości i chęci poznania perskiej kultury czytelnicy mogę na chwilę przenieść się do irańskiego, tak innego od europejskiego świata. Bo niby niektóre emocje, uczucia i wartości są na całym świecie uniwersalne, nie mniej jednak w każdej kulturze są inaczej postrzegane i inaczej rozumiane.

Wolność, dajmy na to 🙂 Czy kobiety w Iranie mogą być wolne … nie mogąc bezkarnie pokazywać włosów ? Bo niby jak można zabronić komuś chodzić z odkrytą głową ? A jednak !

"Fashionistki zrzucają czadory"

“Fashionistki zrzucają czadory”

Tytułowy czador nie jest w Iranie obowiązkowy, ale chusta na włosy już tak ! Czador noszą tylko konserwatywne panie, nazywane w Iranie czadori czyli panie “czadorowe”.

W Iranie nie ma również tradycji zasłaniania twarzy, raczej nikt nie nosi nikabu. Trzeba również zaznaczyć, że o ile w Iranie czador nie jest wymagany w meczetach tak już w imam zade , bez niego żadna kobieta do sanktuarium nie wejdzie.

Tytułowy czador to prostokątny kawałek materiału, w który pobożna Iranka zawija się wychodząc z domu. Zakłada go na wierzch, na bluzkę, spodnie i chustę.

Czador jest niewygodnym namiotem i nie ma co ukrywać w Iranie coraz częściej, bardziej nowoczesne kobiety odrzucają go na rzecz luźno zarzuconej chusty. To mnie trochę zdziwiło, gdyż osobiście miałam przekonanie, że odwiedzając Iran powinnam być bardziej  zakryta 😉 Takie praktyczne wskazówki wyczytane w tej książce, to jej ogromna wartość.

Strój w Iranie jest wehikułem idei. To nie tylko pole do szafiarskich popisów, ale i wyraz poglądów politycznych i wskaźnik zmian, jakie zachodzą w kraju…Moda jest jak rytm serca tego społeczeństwa. W Iranie to, jak się ubierasz, naprawdę pokazuje, kim jesteś

Ale wartością tej książki jest również jej konstrukcja. Poszczególne rozdziały wprowadzają nas w bogaty, irański świat.

Fashionistki zrzucają czadory-książka

Fashionistki zrzucają czadory-książka

Książka napisana została prostym ale bogatym językiem. W samym jej środku znajdziemy kilkanaście fotografii, które są świetną odskocznią od tekstu.

Czytając o tak różnym świecie zawsze ma dylemat co jeszcze napisać by was zachęcić do przeczytania całej książki. Często podkreślam tekst lub zaznaczam fiszkami co ciekawsze fragmenty.

W “Fashionistki zrzucają czadory. Moje odkrywanie Iranu” zaznaczyłam między innymi fragment o randkach i zjawisku mutta czyli małżeństwach dla przyjemności 🙂

No niby z zasady małżeństwo powinno być dla przyjemności 🙂 ale …. w Iranie może to być religijnie usankcjonowany związek na … czas określony. Może trwać od godziny do 99 lat.

Zdziwieni ? Zapraszam do przeczytania całej książki. Jest pełna takich niesamowitych ciekawych aspektów irańskiego życia.

Dzisiejsza inspiracja kulinarna to też miłe, kulinarne  odkrycie 🙂

Ryż po irańsku jest wyjątkowy !  Ryż jest bardzo ważny w kuchni Persów. Jest  podawany właściwie do każdego posiłku. Jadany łyżką i widelcem , ozdobiony berberysem lub właśnie żurawiną.

Ryż po irańsku z żurawiną

Ryż po irańsku z żurawiną

Ryż po irańsku z żurawiną :

  • 2 kubki ryżu basmati
  • 6 kubków wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 duży ziemniak
  • oliwa  z oliwek,  kilka łyżek
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • suszona żurawina

Bardzo ważne są etapy przygotowania ryżu : oto one 🙂

  1. Ryż płuczemy kilka razy około 4, 6.
  2. Zalewamy wodą, dodajemy sól i odstawiamy na 2 godziny, można moczyć całą noc.
  3. Namoczony ryż odcedzamy.
  4. Osobno gotujemy 6 kubków wody w garnku.
  5. Gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy ryż.
  6. Ryż gotujemy kilka minut około 6-8 min. Powinien być „al dente” i wypływać na zewnątrz.
  7. Odcedzamy ryż i od razu zalewamy zimną wodą na sicie, by zatrzymać proces gotowania.
  8. Do garnka z grubszym dnem wlewamy olej. Na samo dno kładziemy pocięty na talarki ziemniak.
  9. Ryż wsypujemy do garnka, ale nie ubijamy go, ani nie układamy łyżką.
  10. Wierzch ryżu skrapiamy oliwą. Przykrywkę do garnka obwijamy czystą ściereczką i szczelnie zamykamy garnek. Para nie może się wydostawać na zewnątrz, powinna gotować ryż wewnątrz garnka.
  11. Ryż gotujemy jeszcze około 40 -50 minut na naprawdę małym ogniu, pod szczelnym przykryciem.
  12. Niteczki szafranu oraz kilka łyżek gorącej wody mieszamy i odstawiamy, Szafran powinien bardzo szybko zafarbować wodę. Jeżeli nie mamy szafranu, można użyć kurkumy lub pominąć ten krok.
  13. Gdy ryż już będzie gotowy, mieszamy go z szafranową wodą. Zyska dzięki temu piękny, żółty kolor.

etapy przygotowania ryżu z bloga konkolpolny.pl

Do ryżu podałam irańską wersję kurczaka z żurawiną :

  • 1 kg pałek kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (lub kawałek kory cynamonowej)
  • 6 ziarenek kardamonu, lekko rozgniecionych trzonkiem noża
  • szczypta szafranu, roztarta w moździerzu i rozpuszczona w 1 łyżce zwykłej wody lub, jak macie, wody różanej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka suszonych owoców suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
Ryż po irańsku z kurczakiem i żurawiną

Ryż po irańsku z kurczakiem i żurawiną

Na dużej patelni o  rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i obsmaż kurczaka na złoto. Odłóż do garnka, w którym będzie się dusił. Rozgrzej kolejne 2 łyżki tłuszczu i zeszklij na nim cebulę. Dodaj sól, pieprz, kurkumę, cynamon, kardamon i szafranową wodę i przesmaż. Dodaj do kurczaka. Zalej wodą  i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie przygotuj migdały czyli upraż je na suchej patelni.

Następnie należy zrobić  sos berberysowy: na patelni, na której smażone były orzechy, rozgrzej łyżkę tłuszczu. Dodaj owoce żurawiny, cukier, sok z limonki i smaż przez minutę cały czas mieszając. Duszonego kurczaka podawaj polanego sosem żurawinowym wraz z ryżem po persku.

Smacznego

“Fashionistki zrzucają czadory. Moje odkrywanie Iranu” Ryż po persku
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *