Enoki

Enoki

Enoki

Grzybki enoki to azjatycki przysmak. Popularne zwłaszcza w kuchni japońskiej i wietnamskiej grzybki mają długie i wąski trzonki zakończone niewielkimi kapelusikami.

Patrzymy na nie i nie dowierzamy, że można je zjeść 🙂  Ale Polacy są coraz bardziej otwarci na eksperymenty i w związku z tym enoki coraz częściej pojawiają się w naszych  supermarketach.

Oprócz naszych rodzimych grzybów można tez spróbować przecież czegoś nowego.

Kupować je czy raczej sobie darować i sięgnąć po znane nam pieczarki ?

Otóż… kupować moi drodzy … Ja pamiętam jeszcze te czasy, kiedy boczniaki były nowością, więc śmiało mogę napisać ….nie bójmy się 😉

  • Enoki warte są spróbowania, bo są ciekawe w smaku i pożywne.
  • Zawierają dużo białka, witaminę D i antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki, wzmacniając w ten sposób układ immunologiczny.
  • Są bogate w witaminę B3, białko i aminokwasy.
  • Zawierają węglowodany, błonnik pokarmowy, potas i śladowe ilości żelaza.
  • Mają subtelny, słodki i delikatny smak z wyczuwalną owocowo-orzechową nutą.
  • Są chrupkie, można je jeść na surowo.

W Chinach nazywane są „złoto- iglastymi grzybami”. Trochę w tym prawdy, gdyż są po prostu piękne i fotogeniczne. Kojarzą się z małym lasem 🙂

Dostać je można w formie świeżej, jak i konserwowej. Zdecydowanie polecam świeże.  Często dodawane są surowe do sałatek lub przygotowuje się je na szybko w potrawach z woka. Po 7 minutach podgotowania są gotowe, dłużej tracą swoją teksturę.

Enoki

Enoki

Czy w Polsce można spotkać enoki ?

Płomiennica foto Łukasz Łuczaj

Płomiennica foto Łukasz Łuczaj

Enoki są formą hodowlaną zimówki aksamitnotrzonkowej – zwanej również płomiennicą zimową. Polska nazwa została nadana w 1987 r. przez Władysława Wojewodę, profesora nauk przyrodniczych, który w Instytucje Botaniki w Krakowie założył wielki zbiór grzybów liczący 53000 okazów.

Grzyby enoki uprawiane są bez dostępu światła, stąd ich biały kolor. Dzika odmiana znacznie różni się od odmiany hodowlanej.

Dzikie grzyby, czyli zimówki aksamitne, są brązowawe, a trzony zdecydowanie krótsze.

W kuchni azjatyckiej grzyby te  często ldodaje się do potraw typu ramen czy miso. Są też dość popularnym składnikiem pikantnych zup. Często też są marynowane w occie podobnie jak nasze polskie grzyby.

Wymyśliłam dziś dwie potrawy z tymi egzotycznymi grzybami :
  1. to zupa grzybowa do której zmiast makaronu dodałam enoki
  2. to grilowane enoki zawijane w boczek

Mam nadzieję zachęcić Was do eksperymentowania w kuchni. Trzeba się otwierać na nowe smaki 🙂

Zupa grzybowa z enokami

Zupa grzybowa z enokami

Przepis na zupę grzybową z enokami :

  • 100 – 120 g grzybów, suszonych (np. borowików lub podgrzybków)
  • 1500 ml  wody
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki, tylko liście
  • 50 g marchewki
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 30 g korzenia selera
  • 80 g cebuli
  • 40 g masła
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 – 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pęczek enoków
  • śmietana 18 %
Enoki w zupie grzybowej

Enoki w zupie grzybowej

 

 

W 500 ml wody namoczyć suszone grzyby. Grzyby odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek zachowując wodę z namaczania. Pokroić pietruszkę. Następnie pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Do garnka włozyć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone drobno namoczone grzyby. Podsmażać na maśle kilka minut. Następnie dodać pkrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać pozostałą wodą i wodą z namaczania grzybów. Gotować ok 10 minut, następnie dodać kostkę rosołową, sól, pieprz do smaku. Gotować jeszcze ok 30 minut.

W osobnym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić pęczek enoków i gotować ok 7 minut.

Po ugotowaniu zupy dodać śmietanę do smaku i enoki. Podawać gorące.

Ponieważ jest sezon grillowy to zapraszam również na …

Grillowane enoki w boczku

Grillowane enoki w boczku

Grillowane enoki w boczku :

czyli oryginalne roladki 😉

  • pęczek enoków
  • boczek surowy w plastrach
  •  dowolne przyprawy
  • sos sojowy

Enoki odcinamy od grzybni. Następnie skraplamy sosem sojowym. Dowolnej wielkości pęczki enoków zawijamy w boczek i grillujemy lub smażymy na patelni. Świetnie komponują się z rukolą.

Enoki

SMACZNEGO 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *