Recenzja „Dzieciaki świata” i „ Zwierzaki świata”

Historie opowiedziane przez dzieci dla dzieci. Książki te są niesamowite, w każdym tego słowa znaczeniu. „Dzieciaki świata” pokazały mi coś o wiele więcej niż inne książki dla dzieci. W prostych słowach, poprzez krótkie historie i kolorowe zdjęcia rozwijają w dzieciach przede wszystkim tolerancje i wrażliwość, a to w dzisiejszych czasach powinno być wpajane od najmłodszych lat.

„Zwierzaki świata” opowiadają  pięć niesamowitych historii o piątce zwierzaków z różnych zakątków świata. Od razu jak wzięłam książkę do ręki, pokochałam ją. Zwierzęta są lepsze od ludzi, mogę to powiedzieć z całą pewnością, ale bez nas nie wszystkie dadzą sobie radę. Książka pokazała jak zwierzęta potrafią wzbudzić w nas najlepsze uczucia i często zasługują na szacunek i miłość większy niż nie jeden człowiek.

Miały one uczyć i bawić za razem… to się udało. W końcu książki były testowane na dzieciach 😉

PRZEPIS NA EGZOTYCZNY SHAKE

 

Są wakacje i dzieci mają sporo wolnego czasu. Te książki są idealne na letnie popołudnie spędzone bądź to w domu bądź gdzieś w wakacyjnej aurze. Podróżowanie to jedna z najwspanialszych rzeczy na świecie. Dla mnie i dla Ani to oczywista oczywistość. Ale jak sprawić by dzieci chciały poznawać świat ? By miały marzenia podróżnicze i z ciekawością spoglądały na inne kraje i kultury ? Z doświadczenia wiem …trzeba im czytać… i nic tego nie zastąpi 🙂 Dla dzieci i przy okazji  dla dorosłych są właśnie takie książki jak te Maryny Wojciechowskiej. Piękna grafika i dobrze dobrane, dopracowane zdjęcia to niewątpliwie ich atut. A dzieci są wymagające 🙂 Z tych książek mogą się dużo dowiedzieć i jednocześnie  dobrze bawić.

W związku z wakacyjną aurą chciałabym zaproponować coś, co maluchy w asyście dorosłych mogą  zrobić same 🙂 Otóż Shake egzotyczny :

Proponuję zabawę:  czytamy książkę, a potem  uczymy się smakować i poznawać egzotyczne owoce 🙂

Egzotyczny Shake

  •  250-300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 kiwi zielone
  • 1 kiwi żółte
  • 1 mango
  • 2 banany
  • 1 kumkwat
  • ok 3 łyżek syropu z agawy ( lub miodu)

Owoce kroimy i wraz z jogurtem i syropem z agawy umieszczamy w blenderze. Wyciskamy kilka kropel soku z kumkwata. Wszystko miksujemy na gładką masę. Podajemy zaraz po zrobieniu 🙂 Zdrowe, łatwe, pyszne i może być też edukacyjne 🙂

Smacznego

Anna Tamto

 

 

Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *