„Cztery strony smaku czyli cały świat na widelcu”

To już kolejna książka z tej serii czyli : kolejne potrawy, kolejne opowieści, kolejne przygody. Ponownie wielu autorów ale wciąż tyle samo pasji w przekazywaniu nam obrazów i smaków ;).

Każda z nich zabiera nas w zupełnie inny świat. Dosłownie ! – dzięki niej można wręcz poczuć zapach i smak potraw. Dzięki barwnym opowieściom często doprowadzi was do śmiechu ale i dreszczu przerażenia 😀

Co mam wam jeszcze pisać ? Zapraszam was na wspaniałą podróż z 38 daniami wliczonymi w cenę 😉 .

Anna To

  

     Przepis na żeberka z grilla w sosie BBQ

       

Dla kogoś kto lubi jeść, gotować i celebrować posiłki to lektura idealna 🙂 W jednej książce zebranych zostało trzydzieści osiem opowieści kulinarnych. Znani podróżnicy, pisarze i krytycy kulinarni opisują swoje przygody z gotowaniem lub celebrowaniem jedzenia  “Raj okazał się piekłem”  🙂 Bo jak wybrać z 38 historii  potrawę  do przedstawienia na blogu ….? Po odrzuceniu pieczonego nietoperza zostało 37 i dalej problem 🙂 Wybrałam coś na tzw czasie czyli na ostatni moment pięknej pogody “żeberka z grilla” 🙂

Doug Mack pisarz mieszkający w Minneapolis wyrusza wraz ze swoim ojcem w sentymentalną podróż w poszukiwaniu idealnych grillowanych żeberek 🙂 Jest to podróż kulinarna, która zainspirowała mnie do zrobienia
Żeberek z grilla w sosie BBQ

Przepis:

Sos BBQ

-300 ml przecieru pomidorowego

– 4 łyżki pikantnego ketchupu,

– 4 łyżki soku z jabłek,

– 1 łyżka soku z cytryny,

– 1 łyżeczka ostrej musztardy

– 1 łyżeczka sosu Worcestershire.

– sól, pieprz i papryka słodka do smaku

-2 łyżki miodu

Wlać do miski  300 ml przecieru, dodać resztę składników, wymieszać dobrze i schować miskę owiniętą w folię aluminiową  na kilka godzin do lodówki. Gotowe

Żeberka umyć, pokroić i zagotować.Podgotowane żeberka  zanurzyć w sosie BBQ .Zostawić na całą noc w lodówce. Następnego dnia o dowolnej porze rozpalić grilla i upiec ..Smacznego

Ja do żeberek podałam kompot ze śliwek, ziemiaczki i pomidory z mozarellą oraz idąc za radą autora jako zastawę służyły mi papierowe tacki.

Anna Tamto

 

 

Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *