Boże Narodzenie w całej Europie obchodzone jest bardzo tradycyjnie i rodzinnie. Tak, dokładnie rok temu zaczęłam wpis o niemieckich i hiszpańskich ciastkach bożonarodzeniowych  🙂 http://annatoannatamto.pl/niemieckie-lebkuchen-czy-hiszpanskie-polvorones-czyli-pojedynek-bozonarodzeniowych-ciastek/ Jak świat długi i szeroki tak i zwyczaje, i tradycje świąteczne różne i odmienne. Pomyślałam więc, że tradycją stać się może coroczne pokazywanie jak “inni” przygotowują się do świąt i co jest dla poszczególnych narodów kulinarną tradycją i jednocześnie emocjonalnym sygnałem … “nadchodzą święta” 🙂

Czeskie Vánoční cukroví czy węgierskie Szaloncukor ? Czeskie Vánoční cukroví czy węgierskie Szaloncukor ?

W zeszłym roku przybliżyłam Wam niemieckie lebkuchen i hiszpańskie polvorones. Dziś następne europejskie kraje 🙂 Czechy i Węgry

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia weszły w fazę  kulminacyjną … i nasi południowi “Sąsiedzi :)” zaczynają piec swoje ulubione przysmaki czyli vánoční cukroví. 

Co to takiego ?

Czeskie Vánoční cukroví To nic innego jak kruche, miniaturowe bożonarodzeniowe ciasteczka – nazywają się tak gdyż “Vánoce” to po czesku Święta Bożego Narodzenia a “cukroví” to  ciasteczka 🙂 Proste ? Proste !

I zrobienie takich ciasteczek też nie jest skomplikowane a dostarcza dużo radości i satysfakcji. Czesi prześcigają się w wymyślaniu kształtów i rodzajów tych ciasteczek. Najpopularniejsze są jednak ciastka z dziurką wypełnione konfiturą. Przy czym dziurka może mieć różnorakie kształty : choinki, kółeczka, gwizdki . Co kto woli !

Ciastka składają się z dołu, na który nakłada się nadzienie i góry którą przykrywa się całość. Są maślane, kruche, otulone cukrem pudrem, maleńkie, urocze i smaczne.

Dla Czechów te ciastka są bardzo ważne, bez nich nie ma świąt i klimatu z nim związanego.  Bez dwóch zdań vánoční cukroví to najbardziej znany i najbardziej lubiany czeski zwyczaj bożenarodzeniowy , określany mianem tradycji narodowej. Ciasteczka, jak co roku, pieką młodzi i starzy , mamy i córki, ojcowie i dziadkowie, po prostu wszyscy.

Jak wszyscy to wszyscy i  annatoannatamto.pl zaprasza na vánoční cukroví zrobione w warszawskiej kuchni 🙂

Vánoční cukroví  Vánoční cukroví

Przepis na Vánoční cukroví : 

250 g mąki pszennej

– 150 g masła

– 100 g cukru pudru

– 1 żółtko

– laska wanilii

– skórka cytrynowa

– kwaskowa domowa konfitura u nas jagodowa

Przesiejcie mąkę. Dodajcie cukier, tłuszcz i żółtko. Następnie dodajcie wanilie i skórkę otarta z jednej cytryny. Po zagnieceniu ciasta wstawcie je do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkujcie ciasto. Każdy rodowity Czech użyje specjalnych foremek przeznaczonych do wykrawania Lineckich ciasteczek. Najczęściej są to gwiazdki  lub kółka. Ja też kupiłam takie foremki ale to nie jest obowiązkowe by ciasteczka wyszły 🙂 Każde ciasteczko składa się z 3 elementów: dolnej pełnej warstwy, domowej konfitury i górnej warstwy o takim samym kształcie jak dolna, tyle że z… dziurką.  Do wykrawania możecie użyć różnej wielkości kieliszków. Upieczcie taką samą liczbę ciastek z dziurką jak tych bez dziurki, a to w temperaturze 2000C przez ok. 10-12 minut. Po ostygnięciu posmarujcie domową konfiturą i złóżcie. Oprószcie cukrem pudrem. Gotowe 🙂

Czeskie Vánoční cukroví czy węgierskie Szaloncukor czyli drugi pojedynek bożonarodzeniowych słodkości

Natomiast jaki smakołyk króluje na Węgrzech ? To było dla mnie zaskoczenie ! Bowiem  Węgrzy nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia bez  szaloncukor  czyli nadziewanych masą waniliową, migdałową lub galaretką przepysznych pralinek. Owinięte w ozdobny papier służą  jako tradycyjna ozdoba choinkowa.

domowe pralinki

Nikt do końca nie wie, jak tradycja tych świątecznych cukierków zaczęła się na Węgrzech. Pewny jest natomiast fakt, że  dopiero pod koniec XIX wieku szaloncukor zaczęły być częścią świąt Bożego Narodzenia. Węgry były częścią Austro-Wegier i bogatsze węgierskie rodziny szlacheckie miały takie warunki życia, aby na święta umieścić w domu choinkę i rywalizować w świątecznych dekoracjach na drzewach. Wśród ozdób znalazł się również szaloncukor, cukierek które został wykonany ręcznie. 

Cukierki najprawdopodobniej trafiły na Węgry za pośrednictwem niemieckich handlarzy  i wytwórców słodyczy . Jeden z najpopularniejszych węgierskich powieściopisarzy, Mor Jokai, nazwał je Szalon czukkedli. Dziś to tradycja, która stała się wizytówką Budapesztu. Jeśli odwiedza się to miasto w okresie przedświątecznym, trudno nie przywieźć ze sobą opakowania węgierskich pralinek. 

Jeśli jednak zapragnęlibyście wykonać takie pralinki w domu to z całego serca Wam je polecamy. Takie wykonane samodzielnie w domu smakują naprawdę wyśmienicie.

Przepis na węgierskie pralinki  szaloncukor :

pralinki domowej roboty

Składniki na pralinki o nadzieniu waniliowym :

  • czekolada gorzka 70% –200 g
  • tłuszcz (olej) kokosowy – 20 g
  • śmietanka – 125 ml
  • cukier brązowy (puder lub drobnoziarnisty) – 150 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • masło – 100 g
  • ekstrakt waniliowy

Masło, cukier, cukier waniliowy i śmietankę odmierzyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszać, aż masa się zagęści. Nie należy za długo gotować, bo inaczej masa stwardnieje. Masę przełożyć następnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, żeby masa porządnie stężała. W ten sposób będzie nam łatwej formować z niej pralinki. Z zastygniętej masy oderwać kawałki o wielkości orzecha włoskiego i tocząc pomiędzy dłońmi, formować małe wałki. Wstawić ponownie do lodówki, aby masa jeszcze bardziej stężała.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do niej olej kokosowy. Wałeczki masy obtoczyć w czekoladzie, pomagając sobie widelcem. Ostrożnie strzepać nadmiar czekolady i przenieść na papier do pieczenia. Kiedy czekolada stwardnieje, pralinki można zapakować w ładny kolorowy papier i powiesić na choince. My zapakowałyśmy pralinki w pudełko i powędrowały jako upominek. Można tez wykorzystć specjalna foremkę do pralinek i tak tez my zrobiłyśmy. Do foremki wlać czekoladę, następnie włożyć nadzienie i przykryć czekoladą. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z foremki pralinki wyglądają bosko. Można je zapakować ale chyba szkoda przykrywać papierem takiej “urody”.

To nasza wariacja na temat szaloncukor 🙂 Następnym etapem na Węgrzech jest zrobienie z czekoladek muszki i powieszenie na choince. My zdecydowałyśmy się na lizaczki i pralinki bez papieru 🙂 tak by ich wygląd dodatkowo zachęcił Was do samodzielnego ich wykonania. 

Do podłużnych pralinek marcepanowych użyłyśmy gotowej masy marcepanowej, z której formowałyśmy czekoladki i obtaczałyśmy w czekoladzie.

Smacznego

Które ze świątecznych słodkości tym razem wygrywają ranking ? Czeskie Vánoční  czy węgierskie Szaloncukor ?

Czeskie Vánoční  czy Szaloncukor ?  Czeskie Vánoční  czy Szaloncukor ?  Czeskie Vánoční  czy Szaloncukor ? 

Anna To i Anna Tamto  

grudzień 2017

zobaczcie również :

Niemieckie lebkuchen czy hiszpańskie polvorones czyli pojedynek bożonarodzeniowych ciastek 😉

Dzieci Norwegii. O państwie (nad)opiekuńczym/Przepis na FYRSTEKAKE czyli norweską tartę z migdałami

Ach, te Czeszki / Przepis na knedliczki

Gulasz z turula/Przepis na gulasz po węgiersku-pörkolt

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *