Cypr. Cudowna wyspa Afrodyty. Szkice z podróży

Cypr

to trzecia co do wielkości wyspa Morza Śródziemnego, to także bardzo popularny kierunek wakacyjny. Cypr jest piękny, gorący i …. jak się okazuje, po przeczytaniu prezentowanego dziś przewodnika -bardzo ciekawy.

Tak nazwałbym tę książkę przewodnikiem po starożytnym Cyprze ! I jeśli kogoś nie interesują historyczne ciekawostki tej wyspy, jeśli na Cypr leci tylko odpocząć w słońcu i kąpać się w morzu to ta książka będzie zupełnie nietrafiona.

Autor bowiem dosłownie oprowadza nas po cypryjskich zabytkach. Robi to rzetelnie, dokładnie i z dużą dawką historycznej wiedzy. Poznajemy więc górskie monastery, kościoły z freskami i ruiny rzymskich miast. Dowiadujemy się wielu ciekawych rzeczy na temat podziału wyspy na cześć grecką i turecką. I to wszystko w towarzystwie zadziwiającej przyrody. Gajów oliwnych, sosnowych lasów i połaci winorośli, z których robi się  commanadarie- cypryjskie wino o niepowtarzalnym smaku.

Cypr-Jan Gaś

 

Książka jest pięknie wydana, ma grubą oprawę, szlachetny papier, co podkreśla piękno fotografii. Podzielona jest na rozdziały, które odnoszą się do poszczególnych dziejów z historii wyspy. Czytając przechodzimy więc przez Cypr starożytny do Bizancjum i Cypru łacienników.

Wiem, wiem …. może wam to nic nie mówić, też byłam zdezorientowana , ale po przeczytaniu “Cypr. Cudowna wyspa Afrodyty. Szkice z podróży” już jestem odrobinę mądrzejsza i jak kiedykolwiek zdarzy mi się na Cyprze wylądować to zabiorę tę książkę ze sobą. By nie zwiedzać bez jakichkolwiek podstaw 🙂 ;).

Natomiast autor w książce prawie całkowicie pominął aspekt, który jak wiecie, dla nie jest niezbędny- czyli jedzenie. Ale jak się wczytałam to coś tam jednak znalazłam. Mianowicie : Ośmiorniczki w tempurze ! Coś przepysznego ! w towarzystwie sosu tzatziki, oliwek , mozzarelli i pomidorów smakują wyśmienicie !

Przepis na ośmiorniczki baby w tempurze :

Ośmiorniczki baby w tempurze

Składniki:

  • 100 g maki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • woda gazowana
  • 2 jajka
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • 200 g ośmiorniczek baby
Ośmiorniczki baby w tempurze   Ośmiorniczki baby w tempurze

Z jaj odseparuj białko i ubij je na sztywną pianę. 100 gram mąki pszennej połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Połącz z ubitym białkiem, na koniec dodaj pozostałe 50 gram mąki pszennej – tylko zamieszaj, nie rozprowadzaj powstałych grudek. W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej. Ośmiornice baby umyj,  maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Usmażone elementy układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego !

Książka o Cyprze   Ośmiorniczki baby

Anna Tamto

Zobaczcie również : 

“Oswajamy” ośmiornice czyli Kraken na talerzu

“Grecja. Gorzkie pomarańcze” /Przepis na moussakę i grecką frappé

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *