Co Wy,..., wiecie o Rosji

Czarno- białe zdjęcia nadają niesamowitego klimatu podczas czytania. Rosja ma w sobie pewną tajemnice, swojskość i egzotykę zarazem. Słysząc o niej jednocześnie widzę kwiatowe, wzorzyste ceraty i matrioszki ale i bogate pięknie zdobione rezydencje.   Rosja jest 55 razy większy od Polski więc  JEST CO ZWIEDZAĆ !

W społeczeństwie Rosyjskim wyraźnie dominują kobiety – jest ich o 9 milionów więcej niż mężczyzn.

Co prawda spora część terenu jest niedostępna i praktycznie niezamieszkana ale właśnie to nadaje Rosji egzotyki.  To kraj wielu sprzeczności : jest dużo policji a z drugiej  strony w Rosji można pić piwo na ławce w parku bez strachu przed mandatem. Pytanie “Co wy wiecie o Rosji?” rzeczywiście jest bardzo ważne. Obecnie w Rosji obowiązuje ustawa zakazująca mówienia dzieciom o tym, że istnieją homoseksualiści, oraz że związki homo- i heteroseksualne są równowartościowe. Naruszenie bądź złamanie tego prawa zagrożone jest karą grzywny, więzienia lub nawet deportacji. Wiedzieliście, że  Michaił Gorbaczow to jedyny prezydent Związku Radzieckiego, który nagrał w 2009r. album z romantycznymi balladami. ? Mało kto o tym wie 😀 ! I traci  taką muzykę : D  Odkryjcie nieznaną Rosję dzięki tej książce 🙂 !

Anna To


Rosja to kraj dla doświadczonych podróżników. Ma swój urok, jest potężna, barwna i ekscentryczna. Autor opowiada o tym kraju własnie w taki sposób. Luźny, niezobowiązujący ale z wyraźnymi emocjami. Egzotyka Rosji to specyficzny klimat małych miejscowości, monastyrów i klasztorów. To wioski i wioseczki, miasta i miasteczka połączone państwowo ale czasami odległe kulturowo. Nie byłam w Rosji ale dzięki Jackowi Mateckiemu taki kawałek tego kraju poznałam. Bo własnie idea poznawania miejsca bez wychodzenia z domu świetnie sprawdzi się czytając tę lekturę. Niewątpliwie jest to literatura dla miłośników wschodu ale jak dla mnie to plus tej pozycji.

Choć tytuł mnie odstraszył to jednak sięgnęłam po te pozycję by udowodnić sobie, że nie należny się zrażać tylko czytać bo przecież nie zawsze “…” w tytule mogą oznaczać wulgaryzm 😉 🙂 Tak to sobie wytłumaczyłam i jakoś przez książkę przebrnęłam. Bo trzeba przyznać, że język mnie nie zachwycił …. No ale cóż nie można mieć wszystkiego prawda ? Tu jest piękna okładka, oryginalna treść no i oczywiście kulinarna inspiracja 🙂 więc wystarczająco dużo by Wam te pozycję polecić.

Autor w czasie swojej podrózy po Rosji odwiedza między innymi klasztory. W jednym z nich został poczęstowany sowitym posiłkiem.

“Na końcu jednego stołu, tuż przy wejściu, nakryte dla czterech osób.Siadamy i oczom nie wierzę . Zdarzyło mi się jadać dużo i smacznie , w eleganckich restauracjach ale w takiej uczcie jeszcze nie uczestniczyłem. Łosoś surowy, łosoś wędzony, łosoś gotowany, ryby smażone,wędzone, gotowane, klopsiki z ryb, pierożki faszerowane grzybami, owocami, jagodami i serem, placuszki z jabłkami, grzybami, kasze , ziemniaki zasmażane i gotowane, adżyka, leczo… itd…

A tego właśnie lecza mnisi robią podobno robią pięć tysięcy słoików rocznie ! 🙂 Takie ma wzięcie w okolicy ! Zdecydowałam się więc na leczo , bo potrawa choć ma korzenie węgierskie jest popularna w całej środkowo-wschodniej Europie. Zjadłyśmy klasztorne leczo ze smakiem i jeszcze zrobiłam 2 słoiki 😉

leczo

 

Przepis na klasztorne leczo

Składniki :

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 2 papryki czerwone
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • ząbek czosnku

Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę kroimy w krążki lub kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne 5 min. Usmażone składniki przekładamy do garnka, zasypujemy słodką i ostrą papryką, dodajemy czosnek i odrobinę wody.  Dusimy na małym ogniu 10 min. i dodajemy pokrojoną cukinię. Po 10 minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Dusimy do momentu, kiedy papryka i cukinia będą miękkie. Podajemy z chlebem -najlepiej własnego wypieku 😉

   

Smacznego

Anna Tamto 

Zobaczcie również :

Moje syberyjskie podróże/Przepis na syberyjską uchę

 

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *