Beata Pawlikowska – „Blondynka na tropie tajemnic”

Każda podróż to nowa wyprawa nie tylko przez kraje ale i przez życie

O książce ciężko powiedzieć cokolwiek konkretnego bez powtarzania się, i co ważniejsze bycia precyzyjnym. Dlaczego ? Ponieważ kupując ją macie cztery różne historie, cztery różne książki zebrane w jednym wydaniu i opatrzone  jedną okładką. Sama przez tzw “gapiostwo” kupiłam ją święcie przekonana iż przeczytam o czymś nowym… ale tak oto jestem szczęśliwa posiadaczką pakietu książek, które już mam  😀

Pytania czy to wada czy zaleta ? Hmm sami zdecydujcie bo jak mówi Beata Pawlikowska w książce “zajebiste życie to tylko kwestia zajebistego myślenia” ;D !

Mówiąc bardzo ogólne… książka jest świetna. Niezwykłe miejsca i niesamowite przygody…  ja zwykle zresztą :). Zanzibar,Tanzania, Brazylia i Amazonia. Dzięki tej książce poznacie wymienione miejsca od podszewki i poznacie poza tym mnóstwo ciekawostek -o jakich na pewno nie mieliście pojęcia: na przykład to, że “guarana zawiera dwa razy więcej kofeiny niż kawa” albo “poznacie tajemnice szczęścia …”

 

To już kolejna książka Beaty Pawlikowskiej i gdyby nie fotografie byłabym trochę rozczarowana 🙂 Oczywiście były nowe treści ale Pani Beato- nie można wydawać książki ze zmienionym tytułem i innymi zdjęciami a tą samą treścią .Czytelnik może czuć się rozczarowany. Większość treści przeczytałam już w Pani książkach !

Ale ja przecież nie o tym …. Tylko o jedzeniu …. No więc znalazłam i zrobiłam, i polecam feijoadę –narodową brazylijską potrawę.

Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek ze stołu, a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Właściciele wraz z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa, czy to wieprzowiny, czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą mięso to słynna feijoada.

Przepis :

Składniki:

  • Fasola czarna sucha 250 g
  • Mięso : żeberka wędzone, karkówka, może być golonka, boczek wędzony
  • Kiełbasa : chorizo  oraz zwykła kiełbasa np. podwawelska
  • Przyprawy : sól, pieprz, papryka, liść laurowy
  • Odrobina przecieru pomidorowego

Fasolę namaczamy na noc , następnie gotujemy do miękkości

W dużym garnku podsmażamy mięso, dodajemy golonkę i gotujemy aż do miękkości. Do wywaru dodajemy sól, pieprz, liść  laurowy. Następnie do wywaru dodajemy kiełbasę chorizo, podwawelską oraz wędzone żeberka. Na końcu wrzucamy fasolę. Gotujemy jeszcze ok 20 minut a następnie doprawiamy papryką i pomidorami. Na chłodne, zimowe dni ta zupa jest idealna.

 

Smacznego

Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *