Barszcz Ukraiński Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

Sudak, Odessa, piękny Lwów czy Czernihów – Kiedy uczę się o Ukrainie w szkole  właśnie tak mam ją widzieć, jako niezwykle atrakcyjną i piękną. Książka „Barszcz Ukraiński” zmieniła mój pogląd na temat tego kraju. Niezaprzeczalnie jest on piękny, pełen historii i atrakcji lecz jest to tylko połowa jego oblicza …

Trzeba jednak podkreślić, że mimo smutnego obrazu Ukrainy, książkę czyta się bardzo dobrze. Nawet nie zauważyłam jak doszłam do samego końca. Jeżeli mówimy już o końcu książki muszę wspomnieć o ostatnim “bonusowym” rozdziale, który pojawił się dopiero w nowym wydaniu książki a porusza bardzo trudny temat-wydarzenia na Majdanie i wpływ polityki na życie ludzi. Zawarte są w nim bardzo ciekawe spostrzeżenia i pokazane mistrzostwo reporterskie autora.

 Książka jak najbardziej warta polecenia 🙂
Anna To

 Barszcz Ukraiński

„Barszcz ukraiński” to książka, która już samym tytułem przyciągnęła moja uwagę. Bo w zasadzie nie trzeba jej czytać i już wiadomo jaką potrawę zrobić 🙂 Nie trzeba… ale warto! Autor Piotr Pogorzelski bardzo dokładnie i rzetelnie opisuje sytuację polityczno-społeczną na Ukrainie. Mam wrażenie, że to smutna książka o smutnych ludziach w kraju, któremu jest raczej bliżej Rosji niż Europy. Niestety. Mam ukraińskich przyjaciół więc chętnie sięgnęłam po tę książkę. Czytając z rozdziału na rozdział konsultowałam to co przeczytałam i ….niestety to co jest napisane w tej książce to prawdziwa Ukraina. Pełna smutków, korupcji i biedy.

A jak sam autor pisze Ukraina jest jak barszcz ukraiński, który nie jest cienkim buraczanym kompotem a gęstą składającą się z mięsa i warzyw potrawą. No więc dziś kwintesencja ukraińskiej kuchni 🙂

 Przepis na barszcz ukraiński

  • 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego)
  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny (z kapustą)
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża garść ugotowanej białej fasoli
  • 250 g mięsa najlepiej żeberek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • śmietana 22 proc.
  • świeży koperek
  • łyżka vegetty
 

Barszcz zaczynamy od ugotowania fasoli. Następnie mięso oczyść, pokrój na kawałki, przełóż do garnka, zalej zimną wodą (ew. rosołem albo bulionem) i ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny. Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki w dość dużą kostkę. Obraną włoszczyznę pokrój w plasterki a buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę, włoszczyznę (bez kapusty) i ziemniaki. Gotuj około 20 minut i po tym czasie  dodaj buraki. Gdy warzywa  będą miękkie dodaj kapustę i  koncentrat .Gotuj do miękkości wszystkich składników, potem dodaj ugotowaną fasolę, dopraw zupę solą, cukrem, pieprzem i octem.

Smacznego

Anna Tamto

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *