Babcia w pustyni i w puszczy Babcia w pustyni i w puszczy

Babcia w pustyni i w puszczy ? Nie to nie pomyłka spokojnie 😀 Książka opowiada o podróży Basi Meder- emerytowanej Polki mieszkającej w Australii  przez Afrykę. Jak to często bywa w tego typu książkach tytułowa babcia trzyma się z dala od turystycznych ścieżek i szlaków. Jest to relacja z zatłoczonych ulic i stanowczo przepełnionych busów.

Co ciekawe jak możemy się dowiedzieć z notatki z tyłu książki Basia Meder współpracowała kiedyś ze Steve’em Parishem (Australijskim fotografem przyrody) co widać ! Wspominam o tym bo fotografie w książce podróżniczej zawsze są dla mnie ważne. Dają mi pogląd na to co opisuje autorka, a zdjęcia są naprawdę profesjonalne, ogląda się je z przyjemnością. Pokazują prawdziwą twarz Afryki. Realia życia w kraju trzeciego świata.

Myślę, że nie muszę nic więcej dodawać bo wszystkie książki jakie mam z wydawnictwa ”Poznaj Świat” są wyjątkowe i warte przeczytania a książka Basi Meder usytuowana jest wysoko na liście książek wartych przeczytania. Uświadamia, iż wiek to tylko liczba i pokazuje, że „ograniczenia są tylko w naszej głowie”  😉

Serdecznie wam ją polecam !

Anna To


Przepis na Doro wat

Doro wat Doro wat

„Babcia w pustyni i w puszczy” to pamiętnik z podróży Basi Meder. Basia udowadnia, że podróżowanie nie jest tylko dla młodych. Podróżować może każdy. Autorka dociera do 11 krajów afrykańskich jeżdżąc po nich sama. Mam wrażenie, że emocje jakie towarzyszą bohaterce nie są jednak przelane na papier, ale książka warta przeczytania chociażby po to by zainspirować się do ugotowania afrykańskiej potrawy.

Wybierając, co by tu tym razem ugotować postanowiłam skupić się na kuchni etiopskiej. To bardzo egzotyczne smaki i naprawdę warte wypróbowania. Moja ambicją było zrobienie narodowej potrawy etiopskiej injery oraz Doro wat czyli etiopskiego czerwonego gulaszu z kurczaka.

Przepis na injerę czyli etiopski chleb:

Injera to etiopski chleb powszechny robiony z mąki z trawy abisyńskiej Teff. To bardzo zdrowe zborze jest podstawą kuchni etiopskiej.

Składniki :

  • 2 łyżki drożdży
  • 0,7 kg mąki z Teff
  • 1,5 litra ciepłej wody
  • szczypta soli

Starannie wymieszać składniki, zamknąć w szczelnym pojemniku na 2 lub 3 dni. Po tym czasie, gdy ciasto sfermentuje co nada injerze kwaskowy smak, zlać nadmiar płynu i rozrobić z wodą ciasto, tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażyć na rozgrzanej patelni jednostronnie. Po pojawieniu się pęcherzyków injara jest gotowa.

No i właśnie . Zrobiłam wszystko tak jak trzeba. Nastawiłam ciasto i…. po otworzeniu pojemnika po 3 dniach nie byłam w stanie znieść zapachu sfermentowanego ciasta. Po prostu obrzydliwość :C . Wylałam wszystko, bo dom śmierdział, a ja wiedziałam, że i tak tego nie zjemy 😉 . Ale ambicja nie pozwoliła mi przejść z tą porażką do porządku dziennego i z zakupionej mąki Teff zrobiłam po prostu naleśniki 😀 .

Doro wat  Doro wat

Do nich podałam etiopski gulasz z mięsem z kurczaka, tym razem przepyszny 🙂 .

Przepis na Doro wat :

  • Klarowane masło
  • ok 1 kg elementów z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy berbere
  • 1 szklanka rosołu
  • sól i pierz
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 duże czerwone cebule

Kurczaka przyprawiamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy zrobić przyprawę berbere – mieszankę przypraw popularną w Etiopii. Ja miałam zarówno produkty sproszkowane jak i stałe np. ziele angielski i goździki, kmin rzymski. Wszystko razem zmieszałam i zmieliłam w młynku.

Przepis na Doro wat Przepis na Doro wat

Składniki na przyprawę :

  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego ( 2 , 3 ziarenka)
  • 1 Łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki Chili
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku

W wszystko razem mieszamy, mielimy i przyprawa gotowa.

Następnie na patelni podsmażamy czerwoną cebulę, następnie dodajemy klarowane masło, nadal smażymy i wrzucamy posiekany  czosnek i imbir. Dodajemy jeszcze klarowanego masła i smażymy jakieś 15 minut. Po tym czasie wlewamy przygotowany wcześniej rosół i dodajemy przyprawę i wkładamy kawałki kurczaka. Pod przykrywką gotujemy ok 40 minut tak by kurczak zmiękł i nadawał się do spożycia 🙂 W czasie gotowania kilkakrotnie mieszamy. W miedzyczasie gotujemy jajka, które układamy na gotowej potrawie w momencie podawania do stołu.

Smacznego

Anna Tamto

Doro wat nie jest trudne, a tak smaczne, że zniknęło w ciągu kilku minut. Można podawać z ryżem i warzywami.

DSC07409

 

 

 

 

 

 

20
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *