Apetyt na Maroko. Tadżin

Dziś króciutki, ale treściwy wpis o naczyniu, które zachwyca mnie już co najmniej od 5 lat 🙂 Będąc w Maroku pierwszą potrawą jaką zamówiłam był oczywiście tadżin 🙂 Pełna egzotyka, aromat i smak potrawy spowodowały gwałtowną chęć posiadania naczynia o tej samej nazwie 🙂 Losy podróży tak się potoczyły, że naczynie przyjechało do mnie znacznie później, ale muszę przyznać, że jest używane bardzo często.

Ale te kilka lat temu przygotowując mojego syna do podróży po Maroku kupiłam mu tę książkę, lub jak kto woli książeczkę ( gdyż ma 34 strony). To był strzał w dziesiątkę. Seria “apetyt na świat”  to świetnie napisane, proste historie dla dzieci. Ta, o której dziś Wam opowiadam oczywiście ma miejsce w Maroku. Dzieci czytając treść mają okazję dowiedzieć się o najważniejszych tradycjach, potrawach i religiach w danym kraju. I pamiętam, że “Apetyt na Maroko. Tadżin” Anny Nawrockiej-Devillard z ilustracjami Justyny Styszyńskiej zachwycił mnie parę lat temu i jest przydatny do dziś. Ta niewielka książka to kompendium wiedzy o Maroku z zestawem słówek i przepisem na tadżin 🙂 Dowiemy się z niej co to jest Ued, jak działają w Maroku szkoły i co to jest dżellaba. A wszystko to w pięknej, krótkiej, przystępnej formie. Polecam jeśli chcielibyście opowiedzieć dzieciom o egzotycznych potrawach i chcielibyście oczywiście  wzbudzić w nich apetyt na świat 🙂

No ale co z tym tadżinem ?

Tadżin to nazwa marokańskiego ceramicznego naczynia służącego do przygotowania mięs na rozżarzonym węglu. Naczynie ma niespotykany kształt. Składa się z trzech części: płaskiego talerza, wysokiej stożkowatej pokrywy i wazy będącej podstawą całej konstrukcji- to w niej układa się rozżarzony węgiel drzewny. Dwie części talerz i stożkowata pokrywa to najczęściej znany nam zestaw bowiem europejczycy rzadko gotują na rozżarzonych ogniach. Jest to również nazwa potrawy z duszonych warzyw, mięsa lub ryb i aromatycznych przypraw. W Maroku w zależności od regionu spożywa się jagnięcinę, kurczaka wołowinę lub ryby. Charakterystyczny stożkowaty kształt naczynia powoduje że duszone w nim składniki wydzielają specyficzny aromat, który gromadzi się i miesza w stożku. Potrawa staje się niesamowicie aromatyczna

I jeśli mielibyście problem z zapamiętaniem jak układać produkty w naczyniu tadżin to prosta grafika zawarta w tej książeczce bardzo w tym pomaga. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

Przepisy na tadżin już na blogu były, więc  dziś dyskretnie je przypominam i polecam spróbować 🙂

Seria Apetyt na świat-Maroko  

Tadżin

Anna Tamto

Biel. Notatki z Afryki/ Przepis na tadżin z jagnięciną

Dom Kalifa/ Przepis na tadżin z kurczakiem i warzywami

 

Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *