Właśnie, właśnie …:) Algi, glony, wodorosty -czy warto je jeść ?

Algi

Morskie warzywa to bardzo cenny składnik diety, u nas mało popularny i w kuchni uważany za dużą ekstrawagancję. Należy jednak pamiętać, że glony i wodorosty stanowiły składnik diety już ludów pierwotnych. Pierwsze wzmianki dotyczące glonów jako wysokogatunkowego pożywienia pochodzą z Chin i datowane są na ok. 300 lat p.n.e.

Algi  Algi

Wodorosty są specyficznymi organizmami samożywnymi. Wyodrębniono aż kilkadziesiąt tysięcy gatunków glonów. Niezależnie czy używamy glonów zielonych, brunatnych czy czerwonych wszystkie są bogatym źródłem witamin. Kolor glonów zależy na jakiej głębokości w morzu one żyją. Glony są bogate w witaminy z grupy  A, z grupy B (nawet witaminę B12, spotykaną głównie w produktach odzwierzęcych) oraz witaminy C, D, E oraz K i beta-karoten. Są bogate w wapń i białko. Ponadto w algach występuje jod, żelazo, magnez, potas, miedź, mangan, fosfor i sód. Na uwagę zasługuje również  zawartości kwasów omega 3 m.in. kwasu alfa-linolenowego i eikozapentaenowego. Z tego powodu  to częsty składnik potraw wegetarian i wegan.

Algi

Uwierzycie, że podobno starczy 5 g alg dziennie żeby zaspokoić zapotrzebowanie na najważniejsze składniki odżywcze ?

I to jest wystarczający powód by udowodnić Wam, że glony można zjeść na różne sposoby 🙂 każdy z nich jest smaczny i oryginalny 🙂 Jeśli jesteście na diecie niskosodowej lub macie problemy z tarczycą to z algami uważajcie  ! Europejczycy podobno mają ograniczone zdolności trawienia wodorostów !  Stwierdzono np. że u Japończyków obecne są kultury bakterii odpowiedzialnych za rozkład glonów, natomiast nie są wykryto ich w przewodzie pokarmowym większości Europejczyków. W związku z tym wodorosty są przez nas gorzej trawione. Nie dyskryminuje to jednak tych morskich warzyw i są coraz częściej używane w naszej kuchni.

Wśród najpopularniejszych alg wyróżniamy : 

Nori

 

Zdecydowanie najpopularniejszy przedstawiciel alg. To rodzina krasnorostów. Stosowany jest głównie jako dodatek do sushi. Można go kupić w formie płatów. Nori są  nie tylko lekkostrawne, ale pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi, mają działanie antyoksydacyjne. Zawierają znaczne ilości potasu, wapnia, żelaza, witaminy A, oraz C.

 

 

 

 

Wakame 

 

To glony są bardzo  popularne w tradycyjnej kuchni japońskiej.  Zawierają m.in.: dużo błonnika, manganu, wapnia.

 

 

 

 

 

Kombu 

To inaczej listownicowiec, jeden z najwcześniej poznanych gatunków glonów 🙂  Ma dużo białka,  jodu, magnezu. Zawiera także fukoid – wyjątkowy składnik wykazujący prawdopodobnie działanie antynowotworowe. Jedzenie tych glonów jest tym bardziej korzystne gdyż przyczynia się  do obniżenia ciśnienia tętniczego, jest przeciwzakrzepowe, przeciwcukrzycowe.

 

 

Jak zwykle zapytam Was 🙂 Mało ?

To ważne jest jeszcze, że dzięki specyficznej budowie komórkowej algi mają zdolność wiązania i usuwania z organizmu toksyn, głównie pochodzących z zewnątrz np z papierosów, alkoholu. Poza tym  uszczelniają ścianki jelit i w ten sposób zapobiegają wtórnym zatruciom. Działają odmładzająco , gdyż działają pobudzająco na fibroblasty odpowiedzialne za produkcję między innymi kolagenu.
No i najważniejsze w dzisiejszym świecie fit : wysoka zawartość błonnika (agar, alginiany, karaginian), czyni z alg cenny składnik diety odchudzającej. Dlaczego ?

Pozwalają one bowiem dłużej utrzymać uczucie sytości po posiłku i regulują pracę układu pokarmowego. Natomiast duża ilość jodu w substancjach śluzowych alg oddziałuje na tkankę tłuszczową, przyśpieszając procesy liolizy, czyli rozpuszczania tłuszczów. Podobno wprowadzenie do diety pieczywa z dodatkiem alg powoduje,że ilość spożywanych kalorii spadła o tyle, ile spala się podczas półgodzinnego joggingu. Dlatego chleb z algami jest bardzo zdrowy 🙂

Jak można wykorzystać glony ? Oto kilka przepisów 🙂

Przepis na zupę miso : 

Składniki :

  • 1 litr wody
  • 5 g bulionu dashi lub (na 1 litr wody : 30 g płatków Bonito + 25 g wodorostów wakame)
  • 2 łyżki pasty miso
  • dodatki : tofu, algi kombu lub wakame , cebula dymka, sezam

Bulion dashi instant (lub w formie pasty, czy kostek) to najprostszy sposób na przygotowanie bazy do miso-shiru. Mozna go kupić w sklepie z orientalna żywnością 🙂 bulion jest po prostu łatwiej dostępny i znacznie tańszy od wodorostów kombu i płatków tuńczyka Bonito. W garnku zagotowujemy wodę .Dodajemy saszetkę bulionu dashi. Mieszamy, zmniejszamy ogień. Rozpuszczamy w zupie pastę miso. Cały czas podgrzewając  zupę dodajemy tofu. Delikatnie mieszamy. Podgrzewamy kolejne 2 minuty na małym ogniu. Wyłączamy ogień. Podajemy.

Zupa miso

Odchudzający chleb bezglutenowy z algami :

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej bio
  • 3/4 szklanki ziarna quinoa bio
  • 4 łyżki lnu brązowego (siemienia lnianego) bio
  • 1 łyżka słodu zbożowego jęczmiennego, lub w wersji bezglutenowej ryżowego
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego bio lub innego oleju nadającego się do pieczenia (sezamowego, rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki pokruszonych alg kombu

Ziarna quinoa i kaszę jaglaną płuczemy i zostawiamy do namoczenia na noc, lub co najmniej 8 godzin. Len namaczamy na 10 min w ciepłej wodzie. Kiedy ziarno quinoa i kasza jaglana namaczały się wystarczająco długo, odsączamy wodę, a ziarno przekładamy do blendera. Dodajemy pokruszone glony morskie, len oraz pozostałe składniki i miksujemy około 2-3 minut, do momentu aż zacznie się formować klejąca breja. Przekładamy masę chlebową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub jeśli nie mamy papieru smarujemy foremkę tłuszczem i wkładamy chleb do rozgrzanego do 220 C piekarnika i pieczmy około 60 minut, lub do momentu kiedy po naciśnięciu skórki będzie lekko sprężynować. Po całkowitym wystygnięciu chleb można kroić i podawać.

Chleb odchudzający z algami   Chleb odchudzający z algami

Oryginalna sałatka z ogórków i nori :

Składniki :

  • ogórki
  • algi nori
  • sos sojowy
  • cukier brązowy
  • pieprz

Ogórki kroimy , przyprawiamy sosem sojowym i cukrem, dodajemy algi. Smacznego 🙂

Przepis na makaron gryczany z tofu i świeżą trawą morską :

  • 200 g makaronu gryczanego Soba
  • 100 g tofu wędzonego
  • 150 g krewetek
  • sos sojowy
  • sezam
  • masło czosnkowe
  • sól, pieprz
  • świeże algi wakame

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło czosnkowe , dodajemy krewetki i ser tofu. Wrzucamy makaron i mieszamy .Na wierzch kładziemy świeżą trawę morską. Połączenie ciepłego makaronu z chłodnymi algami nadaje potrawie oryginalnego charakteru.

Przepis na makaron gryczany z tofu i świeżą trawą morską   Przepis na makaron gryczany z tofu i świeżą trawą morską

Smacznego 🙂

Anna Tamto 

20
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *