1.16DSC07384
Dziś z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka  postanowiłyśmy zaproponować literaturę
dla młodych czytelników 🙂
Głównym bohaterem „Afryki Kazika” jest Kazimierz Nowak- podróżnik, człowiek, który wyruszył na wyprawę po Afryce w latach gdy nie było jeszcze komórek, GPS-ów i żywności liofilizowanej.
W latach trzydziestych XX wieku był korespondentem, który chciał opisać ten kontynent. Odbył jedną z najbardziej romantycznych podróży przez Czarny Ląd.
Przez pięć lat przemierzał Afrykę rowerem, konno, czółnem a nawet na wielbłądzie !

Książka pobudza wyobraźnię i jestem pewna, że nie w jednym dziecku  rozpaliła chęć do podróżowania i zwiedzania świata 🙂  Przygody są nieudziwniane, napisane przystępnym językiem, a mimo to niesamowicie wciągające czytelnika w afrykański świat. Książka nie bez podstawy znalazła tylu wielbicieli, że dzięki temu w 2009 r. „Kazik” został nominowany do Ogólnopolskiej Nagrody Literackiej im. Kornela Makuszyńskiego.

Ta książka nie jest tylko książką dla dzieci, ale i dla dorosłych (w moim przypadku również dla młodzieży ściślej mówiąc 😀 ). Co tu dużo pisać 🙂 Ta pozycja jest po prostu dla  WSZYSTKICH !

Anna To


  1.20DSC07391

“Afryka Kazika” Łukasza Wierzbickiego to tak jak Ania już wspomniała trzymająca w napięciu, pełna przygód opowieść o wyprawie Kazimierza Nowaka do Afryki. Piękno tej książki polega na prostocie przekazu. Autentyczna postać “Kazik” jedzie na rowerze, pływa łodzią i poznaje świat.
Jest szczęśliwy i spełniony 🙂
Wielkie dzięki autorowi za to, że dzieci mogą uczyć się historii w tak przystępny sposób 🙂
Kazik jadł w czasie swojej wyprawy różne dziwne potrawy. Zupę z jajek i bananów, słonia z grzybami, a na deser częstował Pigmejów solą ! Ale po wyczerpującym, całodniowym pedałowaniu najsmaczniejszy był dla niego omlet. Proponuję spróbować 🙂

 Przepis na omlet :

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • masło do smażenia
  • konfitura , dżem lub cukier puder
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę, łączymy wszystko mikserem na niskich obrotach lub mieszając łyżką uważając, aby białka nie opadły. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Pycha
 DSC07359    
Anna Tamto
Ania Grendzińska

Written by Ania Grendzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *