“Ach, te Czeszki” Mariusz Surosz / Przepis na knedliczki

 

Kobieta to bielusieńki cukier w tej gorzkiej kawie życia

W pewien majowy dzień udałyśmy się z Anną Tamto do księgarni ( standardowo 😀 ). Oprócz książek podróżniczych szukałam również jednej o tematyce socjologicznej a dokładniej o kobietach – ich buncie, historii i doświadczeniach .

Tak natrafiłyśmy na książkę Mariusza Surosza. Porusza one wszystkie tematy wcześniej wymienione a przedstawione „w prosty sposób”, poprzez historie z życia każdej bohaterki książki. Musimy mieć jednak na uwadze to, że nie są to wyłącznie krótkie biograficzne historie z życia – co to to nie ! „Ach, te Czeszki” to książka ukazująca nam ten kraj jak na dłoni – możemy na niego spojrzeć z każdej możliwej strony i perspektywy. Zagłębimy się w wiele ciekawych i fascynujących szczegółów dotyczących życia bohaterek o jakich na pewno mało kto słyszał. Poznamy  historie tego kraju od lat 20 ! Historie o „zwykłych-niezwykłych kobietach” …

Zdecydowanie polecam  😉

Anna To


To pierwsza książka na naszym blogu o Czechach. Dość długo szukałam książki o tym kraju aż tu któregoś dnia Ania To mówi : kupmy te książkę, jest o kobietach, o Czechach i o historii 😉 Idealnie wręcz … No właśnie idealnie 🙂  Bardzo ciekawa pozycja ukazująca życie w Czechosłowacji i Czechach. Osiem reportaży o ośmiu kobietach, które w tym kraju żyją, są pretekstem do pokazania nie tylko historii życia bohaterek ale przede wszystkim życia, historii i mentalności mieszkańców Czech.Czytając gdzieś w tle dowiadujemy się jak to było z tą powojenną historią Czech, z Czechosłowackim Kościołem Husyckim a także czytamy o bardzo bolesnych i trudnych tematach emigracji wołyńskiej czy dziejach Zaolzia. Czytamy o powojennym mordowaniu Niemców i wielu, wielu innych, bardzo trudnych tematach historii Czech.

 

I właśnie śladami jednej z bohaterek prowadziła nasza weekendowa wycieczka . „Elżbieta” taki tytuł nosi jeden z rozdziałów książki i opowiada historię Hildegardy urodzonej w Cieszynie w 1932 r. Rodzice w 1948 roku zmienili córce imię gdyż wszyscy, którzy posiadali niemieckie imiona lub nazwiska byli podejrzani. Ojciec Elżbiety pochodził z Ustronia a matka ze Skoczowa. Historia Elżbietyto historia jaką pisze życie, historia przygranicznego, powojennego życia . Czantoria, Nydek, Ustroń… czytanie tego reportażu będąc w tej okolicy tych miejscowości nabrało nowego znaczenia. Polecam

A jak Czechy to wiadomo …. Knedliczki

Czeskie knedliczki to klasyk, który zawsze smakujemy będąc w Czechach 🙂 Każda czeska restauracja oferuje knedliczki zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Knedlik to gotowana drożdżowa bułka 🙂 Niby nic a jednak niebo w gębie 🙂

Przepis na czeskie knedliczki

Knedliczki  Knedliczki z gulaszem

Składniki:

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
2 małe jajka
250-300 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 drobno pokrojona kajzerka

 Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Po  wyrobieniu ciasta (powinno ono być zwarte i z łatwością odchodzić od miski ) Wierzch ciasta oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę żeby wyrosło. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery części, każdą z nich formujemy w wałek o grubości bułki  i odkładamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do szerokiego, dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, solimy i zagotowujemy. Gdy woda wrze zmniejszamy ogień na średni i wkładamy kolejno po jednej bułce i gotujemy 5 minut z każdej strony. Moim zdaniem można również ugotować knedliczki na parze. Następnie kroimy dość ostrym nożem lub nitką. Możemy podawać z owocami lub gulaszem mięsnym.
 Knedliczki z gulaszem
Smacznego
Anna Tamto
Ania Traczyk

Written by Ania Traczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *